Web Tasarım mı Web Geliştirme Mi başlıklı yazı için görsel

Web Tasarım mı Web Geliştirme mi?

Selçuk Vardar 10/06/2020 0 Yorum

Bugün insanların web sitelerine bakıp “Bunu herkes yapabilir” diye düşünmesi kolaydır. WordPress gibi içerik yönetim sistemlerinin yanı sıra, hazır temalar ve eklentiler sayesinde bazı insanlar bunu yapabilir. Ancak işin aslı, insanların ziyaret etmek, bir şey satın almak veya üyesi olmak isteyeceği bir web sitesi oluşturmak için sağlam bir kodlama ve yaratıcı tasarım becerilerinin gerektirmesi.

İşte bu gereksinim, bugün bir web tasarımcı ve web geliştirici olmanın önemini vazgeçilmez kılıyor.

Hayatınızı idame ettirebilmek için web siteleri oluşturmayı düşünüyorsanız, bu rollerin hangilerini seçmek istediğinizi bulmak önemli. Çünkü bu seçim, kariyer hedeflerinizi, çalışmalarınızı ve sektördeki konumunuzu daha kolay hale getirecektir.

Örneğin:

  • Web sitelerinin başarılı olmasını sağlayan, yüksek performanslı bir işlevsellik ve yenilikçi özellikler getiren kodlar yazmayı mı tercih edersiniz?
  • Yoksa hedef kitleyi doğrudan aradıkları çözüme götüren, güzel ve kullanıcı dostu yollar tasarlamayı mı tercih edersiniz?

Bunlar seçeneklerinizi değerlendirirken dikkate almanız gereken şeylerdir. Bu yazımızda, web tasarımcı ve web geliştirici arasındaki temel farklılıkları inceleyeceğiz. Her birinin ne yaptığı hakkında sıklıkla sorulan sorulara cevaplar vereceğiz:

Web tasarımcı ile web geliştiricinin yaptığı iş arasındaki fark nedir?

En basit ifadeyle:

  • Web tasarımcılar bir web sitesinin genel görünümüne karar verir.
  • Web geliştiriciler bu görünümü çalışan bir web sitesine dönüştürür.

Ama ayrıntılara inersek:

Web geliştirici ne iş yapar?

Web geliştirici, oluşturulan tüm öğelerini (site yapısı, tasarım örnekleri, prototipler gibi) alır ve kod haline getirir.

Web geliştiriciler genellikle herhangi bir tasarım işi yapmazken, web sitesi oluşturma süreci boyunca genellikle web tasarımcılarla yakın iş birliği içinde çalışırlar.

Bu iş birliği, web tasarım sürecinin erken safhalarında geliştiriciden bir danışman gibi fikir alarak başlayabilir. Bir web tasarımcı, web sitesinin nasıl görünmesini ve çalışmasını istediğini önce kavramsallaştırır. Ardından web geliştirici, bu tasarımın teknik ve uygun maliyetli bir şekilde programlanıp programlanamayacağını değerlendirir.

Tasarımcılar müşteri tarafından onaylanan tasarımlarını ve işin ana hatları (bir sayfanın nasıl oluşturulacağına ilişkin özellikler) kendilerine devrettikten sonra web geliştiriciler ve tasarımcılar birlikte çalışırlar.

Web tasarımcı ne iş yapar?

Web geliştirici gibi, web tasarımcının da sorumlu olduğu bir web sitesinde tek bir görevi veya alanı yoktur.

Web tasarımcılar normalde ziyaretçileri dönüştürmeye (örneğin siteden bir şey satın alma veya siteye üye olma) yönlendirmek için hem çekici, hem de etkili dijital arayüzler tasarlamakla görevlidir.

Ancak, web tasarım sürecinin çoğu, bunları araştırma ve test etme sürecine de götürür. Bu nedenle, yalnızca estetik açıdan hoş bir renk düzeninin nasıl seçileceğini bilmek genellikle yeterli değildir.

Web tasarımcılar, son kullanıcıların ihtiyaçlarına hitap eden, kişiye özel deneyimler tasarlayabilmelidir. Bununla birlikte, tasarımcılardan tercih ettikleri tasarımın web sitesinin kodlamasını nasıl etkilediğini anlayarak, bu konuda gerekli değişiklikleri yapmaları beklenir.

Bu, çoğu zaman bir web sitesinin en son tasarımına geçmeden önce kapsamlı bir araştırma ve planlama sürecinden geçmek anlamına gelir.

Farklı web tasarımcılar ve geliştiriciler var mı?

Tıpkı web sitelerine ihtiyaç duyan farklı türde insanlar ve işletmeler olduğu gibi, bunları oluşturmak için farklı web geliştiriciler ve web tasarımcılar vardır.

Ne tür web geliştiriciler var?

Back-end Geliştiriciler Front-end Geliştiriciler Full Stack Geliştiriciler
  • PHP, Java ve SQL gibi gelişmiş programlama dillerini kullanır.
  • Veritabanı ve sunucuyu kodlamaktan sorumludur.
  • Bir web sitesindeki tüm karmaşık işlevleri halleder.
  • Test ve hata ayıklamadan sorumludur.
  • CSS, HTML ve JavaScript gibi dillerde kodlama yapar.
  • Web sitesinin kendisini kodlamaktan sorumludur.
  • Kullanıcıya yönelik tüm işlevleri ve özellikleri geliştirir.
  • CMS geliştirme konusunda uzman olabilir (örn. WordPress).
  • Temel ve gelişmiş programlama dilleri ile kodlama yapar.
  • Back-end ve front-end ile bir web sitesinin “her şeyini” kodlamaktan sorumludur.

Ne tür web tasarımcılar var?

Web Tasarımcıları UX Tasarımcıları UI Tasarımcıları UX/UI Tasarımcıları
  • Genellikle WordPress gibi içerik yönetim sistemlerini kullanarak tasarlar.
  • Daha küçük web siteleri ve müşteriler için tasarım yapmaya odaklanır.
  • Profesyonel tasarım yazılımı ile tasarlar.
  • Veri tabanlı ve insan merkezli tasarıma odaklanır.
  • Süreç, ideal kullanıcı deneyimi oluşturmak için kapsamlı bir araştırma, test ve doğrulama işlemlerini içerir.
  • Profesyonel tasarım yazılımı ile tasarlar.
  • Kullanılabilirlik tasarımına odaklanır.
  • Süreç, uyumlu ve iyi dönüşüm sağlayabilecek bir arayüz tasarlamayı içerir.
  • Profesyonel tasarım yazılımı ile tasarlar.
  • Hem kullanıcı deneyimine, hem de kullanıcı arayüzüne odaklanır.

Tasarımcılar ve geliştiriciler hangi becerilere sahip olmalıdır?

Web tasarımcıların ve geliştiricilerin sahip olduğu sorumluluklar arasında bir miktar ortaklık olsa da, işe özgü beceriler büyük ölçüde farklıdır:

Web geliştirici hangi becerilere sahip olmalı?

Web geliştiriciler, bir web sitesinin teknik yönünden sorumludur, yani yazılım ve kodlama konusunda profesyonel olmaları gerekir.

Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, bir web sitesinde geliştiricilerin programlamadan sorumlu olabileceği farklı alanlar vardır. Bu nedenle, aşağıdaki beceriler listesi web geliştirici olmak isteyen herkes için geçerli değildir.

Hangi yolda ilerlemek istediğinizden emin olursanız, doğru beceri alanında uzmanlaşabilirsiniz:

HTML Geliştiricilerin web tarayıcıları (front-end) için metin biçimlendirmesini sağlayan temel bir biçimlendirme dili.
CSS Geliştiricilerin bir web sayfasındaki (front-end) öğeleri biçimlendirmesine izin veren temel bir stil sayfası dili.
JavaScript Geliştiricilerin bir web sayfasını statik bir şeyden etkileşimli bir şeye (front-end) çevirmelerini sağlayan temel bir script dili.
PHP Geliştiricilerin bir web sitesinin çekirdeğini (back-end) kodlamak için komut satırı arabirimi (CLI) aracılığıyla birlikte çalıştığı gelişmiş bir sunucu tarafı programlama dili.
SASS veya LESS gibi CSS ön işlemciler CSS ile kodlamayı daha verimli hale getiren bir araç.
JQuery gibi JavaScript iskeletleri (framework) Geliştiricilerin JavaScript kodunu yürütmek için yapması gerekenleri basitleştiren bir araç.
CSS ve JavaScript kütüphaneleri Geliştiricilerin her bileşeni veya etkileşimi sıfırdan yazmamak adına zaman kazanmaları için kullanabileceği önceden kodlanmış kaynaklar.
Git Geliştiricilerin bir web sitesinde çeşitli yinelemelerle çalışmasını ve bunları yönetmesini kolaylaştıran bir sürüm kontrol platformu.

Programlama becerilerinin ötesinde, web geliştiriciler aşağıdakilerden de faydalanır:

  • İyi bir proje ve zaman yönetimi
  • Duyarlı web tasarımı
  • Arama motoru optimizasyonu (SEO)
  • Problem çözme (özellikle hata ayıklama için kullanışlıdır)
  • İletişim ve iş birliği becerileri

Web tasarımcının hangi becerilere ihtiyacı var?

Web tasarımcılar, bir web sitesinin arayüzü ile ilgili her şeyden sorumludur. Bununla birlikte, becerileri temel tasarım kavramlarının veya renk düzeninin ötesine geçmelidir.

UX veya UI yollarından birini seçerseniz, daha geniş bir beceri yelpazesine ihtiyacınız olacağını unutmayın. Bu nedenle, ne tür bir tasarımcı olmak istediğinizi anladığınızdan emin olmalısınız. Böylece kariyer yolunuzda ilerlerken doğru becerilere de sahip olursunuz:

Markalama Müşteriler için marka oluşturma (logolar gibi) geliştirmeseniz bile, bir şirketin markasının arkasındaki “neden” i ve bunun tasarım ve marka iletişimini nasıl etkilediğini anlamak faydalıdır.
Renk teorisi Renk düzenlerinin estetik olarak hoş olması yeterli değildir. Renkler, psikolojik ve kültürel olarak farklı şeyler ifade eder ve bunun hesaba katılması gerekir.
Düzen veya biçim Ekranlar küçüldükçe, bir web sitesinin düzeni tasarım sürecinde önemli bir faktör haline gelmiştir.
Kullanıcı yolculuğu tasarımı Web tasarımcıların, müşterilerin bunu oluşturmak için izleyecekleri yolu görselleştirebilmeleri gerekir (UI/UX tasarımı).
Dönüşüm hunisi geliştirme Bu tamamen, kullanıcının niyetini anlamak ve farklı düşünce yapısındaki kullanıcıların, farklı eylemler yapmaya nasıl yönlendirildiğini anlamakla ilgilidir. Tasarım, bu farklı dönüşüm hunilerini (UI/UX tasarımı) dikkate almalıdır.
Duygu tasarımı Empati, web tasarım sürecinde büyük bir rol oynar ve her türden tasarımcı için geçerlidir. Empati olmadan, yanlış insanlar (kullanıcı) için tasarlayabilirsiniz.
Duyarlı tasarım WordPress gibi platformlar, bir web geliştiricisinin yaptığı gibi, sizin için bu işin bir kısmını çıkarsa da, tasarım seçimlerinizin farklı cihazlarda ve tarayıcılarda mobil uyumlulukla kullanıcıları nasıl etkilediğini düşünmek önemlidir.
Etkileşim tasarımı Bu alan, bir web sitesinin temel öğeleriyle tıklanabilirliği ve etkileşimi nasıl artıracağınıza odaklanır.

Bunlara ek olarak, web tasarımcılar aşağıdaki becerilere sahip olmanın da avantajlarından yararlanırlar:

  • İyi bir proje ve zaman yönetimi
  • Web erişilebilirliği için en iyi uygulamalar
  • HTML ve CSS kodlama
  • Dönüşüm oranı optimizasyonu
  • Müşteri iletişimi
  • Ekip çalışması

Tasarımcılar ve geliştiriciler hangi programları kullanır?

Web geliştiriciler ve tasarımcılar bir web sitesinin tamamen farklı bölümlerine odaklandığından, işi yapmak için kullandıkları araçlar ve programlar açısından fazla bir ortaklık yoktur.

Web geliştiriciler hangi programları kullanır?

Web geliştiricilerin kodlama dillerini manipüle etmenin yanı sıra aşağıdaki programlara da hakim olması gerekir:

Web Geliştirici Araçları Örnek
Entegre geliştirme ortamı (IDE) Visual Studio, Atom
Sürüm kontrol platformu GitHub
Tarayıcı geliştirici araçları Chrome DevTools, Firefox Geliştiri Araçları
Web barındırma, kontrol paneli ve FTP Güzel Hosting, Natro, Netinternet
İçerik yönetim sistemi WordPress, Joomla, Drupal
Web sitesi test araçları Lighthouse, Selenium, Pingdom
Sorun izleme ve yönetim aracı Jira

Web geliştiriciler hangi programları kullanır?

Web Tasarımcı Araçları Örnek
Web tasarım yazılımı ve araçları Photoshop, Sketch
Stok fotoğraf kaynakları iStock, Shutterstock, Adobe Stock
Görüntü optimizasyonu (sıkıştırma/yeniden boyutlandırma) araçları ResizeImage.net, TinyPNG
Wireframe (web site şeması) araçları Balsamiq, MockFlow
Prototip yazılımı Adobe XD, InVision

Web tasarımcılar ve geliştiriciler hangi ortak programları kullanır?

Tasarımcılar ve geliştiriciler yakın iş birliği içinde olduklarından, daha kolay iletişim ve aktarma için belirli bir dizi aracı paylaşmaları önemlidir. Örneğin:

Tasarımcı-Geliştirici Araçları Örnek
Tasarımcı-geliştirici iş birliği aracı Figma, InVision
Proje yönetimi yazılımı Trello, Teamwork
Ekip sohbet yazılımı Skype, Slack

Web tasarımcılar ve web geliştiriciler ne kadar kazanır?

Bir web tasarımcı veya web geliştirici olarak kaç para kazanabileceğinizi etkileyen bazı faktörler vardır. Ne tür bir tasarımcı veya geliştirici olduğunuz, ne tür şirketler için çalıştığınız ve ne kadar deneyime sahip olduğunuz gibi.

Kaynak Web Tasarımcı Maaşı Web Geliştirici Maaşı
Kariyer.net 3460 TL 3510 TL
Genel Ortalama 3460 TL 3510 TL

Not:
Şu an web tasarımcı ve geliştirici maaşlarını resmi ve güvenilir olarak yalnızca Kariyer.net bildirmektedir. Diğer kaynaklar da yayınladığı takdirde buraya ekleyeceğiz. Tabloya göre web tasarımcılar daha az kazanıyor gibi görünse de, bunların web tasarımcılar için ortalamalar olduğunu unutmayın. UX veya UI tasarımında uzmanlaşırsanız veya özellikle kazançlı bir iş alanı bulursanız, daha fazla kazanmanız kaçınılmazdır.

Web tasarım ve web geliştirme işini nereden öğrenebilirim?

Web tasarımı veya web geliştirme konusunda eğitim almak için kullanabileceğiniz iki farklı seçenek bulunuyor.

1. Seçenek: Diploma veya sertifika alın

Web geliştirici

Birçok web geliştirici bu alana Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı veya Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olarak atılmaktadır.

Türkiye’deki birçok üniversite ve en iyi teknoloji okulları bunun için fırsat sunar. Bununla birlikte, daha uygun fiyatlı ve geçerliliği olan seçenekler de bulunuyor.

Örneğin, uzaktan eğitim metodu ile pek çok üniversite ve kurum bugün bilgisayar programlama ve yazılım geliştirme konusunda sertifikalar sunmaktadır.

Marmara Üniversitesi, Bilgisayar Programcılığı için Uzaktan Öğretim veren üniversiteler arasında.

Nerede çalışmalar yapmak istediğinizden emin değilseniz ve İngilizceniz fena değilse, Coursera‘ya göz atabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun yabancı üniversite kurslarını burada bulabilirsiniz.

Web tasarımcı

Girmeyi seçtiğiniz derece ve program, kariyeriniz için öngördüğünüz şeye bağlıdır. Örneğin:

Kesinlikle web tasarımına odaklanmayı tercih ediyorsanız, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi bir kurum en iyi seçenek olabilir.

Bununla birlikte, tasarım ustası olurken web ortamının nasıl çalıştığını tam olarak anlamak istiyorsanız, birçok okulun Anadolu Üniversitesi Web Tasarım ve Programlama Bölümü gibi birleştirilmiş seçenekler sunduğunu göreceksiniz.

Web tasarım veya bilgisayar bilimi alanlarında çok çeşitli bölümler ve sertifikalar arasından seçim yapmanızı sağlayan daha ucuz ve daha uygun uzaktan öğretim program seçenekleri de vardır. Afyon Kocatepe Üniversitesi ve İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Grafik Tasarım bölümleri bunlardan sadece birkaçı.

İpucu: Bir diplomanın veya sertifikanın yalnızca bu alanlardan herhangi biri için size yeni müşteriler getirmeyeceğini unutmayın. Onları göstermek için sağlam bir portföy sitesine ihtiyacınız olacak, bu yüzden en kısa zamanda oluşturmaya buna odaklanın.

2. Seçenek: Kendi kendinizi eğitin

Web geliştirici

Kendiniz için çalışmayı planlıyorsanız, bir ajansın sizi işe almasına ihtiyacınız yok veya bunu istemiyorsanız, bir diploma veya sertifikaya ihtiyacınız olmayabilir.

Elbette bu hiçbir eğitim almadan kendi web geliştirme işinizi başlatabileceğiniz anlamına gelmez. Kendi kendinize kod yazmayı öğrenmek için zaman harcamanız gerekir.

Kodlamayı öğrenebileceğiniz çok sayıda ücretsiz kaynak var. Bunlardan bazıları eğitimi tamamladığınızda sertifikalar sunar.

Ayrıca, düzenli olarak web geliştirme ipuçları ve eğitimleri sunan bir blog veya web sitesine abone olmalısınız. Odeon Creative adresimizi Yer İmleri’nize ekleyerek başlayabilirsiniz.

EdX ve Udemy gibi web siteleri aracılığıyla (ücretli/ücretsiz) kurs almak gibi daha bilinen seçenekler bulunmakta.

Web tasarımcı

Tam teşekküllü bir web tasarımcı olmayı öğrenmeniz için gereken çok şey var. Bu açıdan kapsamlı ama çeşitli bir yaklaşım benimsemelisiniz.

Yeni başlayanlar, Dribbble ve Behance gibi platformlara abone olabilir. Rekabete ayak uydurmak için, diğer insanların nasıl tasarımlar yaptıklarını incelemelisiniz.

Mevcut tasarım trendlerinin neler olduğunu bilmeli ve bunları takip etmelisiniz.

İkinci olarak, tercih ettiğiniz tasarım yazılımı tarafından sağlanan tüm eğitimlere göz atabilirsiniz. Photoshop ve Sketch, başlamanıza kolaylıkla yardımcı olacak harika eğitim kaynaklarına sahip.

Ardından, web tasarımı ipuçları ve öğreticileri konusunda uzmanlaşmış bloglara ve YouTube kanallarına abone olabilirsiniz. Smashing Magazine ve WebDesignerDepot düzenli olarak tüm seviyelerdeki tasarımcılar için yeni içerik yayınlamaktadır.

Bir web sitesinin gerçek zamanlı olarak tasarlandığını (ister video ister ekran görüntüleriyle) ne kadar çok izlerseniz, bu beceriyi o kadar iyi öğrenirsiniz.

İnternette web tasarımı öğrenebileceğiniz birçok kaynak bulunmaktadır. Sadece size en iyi uyan ve sevebileceğiniz bir kaynağı/kaynakları bulmanız gerekiyor.

Belirli bir beceriye hakim olmak isterseniz ve İngilizceniz fena değilse, Alison, EdX veya Skillshare gibi en iyi e-öğrenme platformlarında ücretli kurslara göz atmayı unutmayın.

Web tasarımcı veya web geliştirici: Sizin için doğru seçim hangisi?

Özellikle akranlarınızın ortalama maaşının ötesinde kazanç elde etmek istiyorsanız, web tasarım ve geliştirme eğitiminin ciddi bir konu olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Her iki alana da herhangi bir zaman veya para yatırmadan önce, sizi heyecanlandıran şeyin ne olduğunu bulmalısınız.

Bir web sitesinin arka planda nasıl bir performansa sahip olacağını belirleyecek bir kod yazma fikri mi?

Yoksa bir web sitesinin görsel görünümünü tasarlama ve kullanıcı deneyimini şekillendirme fikri mi?

Web geliştirme mi yoksa web tasarımı mı konusunda aslında gerçek şu, bunlar bir bütünün iki yarısı. İkisi de diğeri olmadan var olamaz.

Web tasarımının sizin için mi yoksa tam tersi mi olduğuna karar verseniz bile, bir web geliştiricisinin ne yaptığını bilmek; müşterileriniz için kusursuz çözümler geliştirmek için birlikte çalışacağınızı unutmamak gerekir.

Dolayısıyla, yaratıcılığınızın kodlama veya diğer yollara nasıl dönüştüğünü ne kadar iyi anlarsanız, web sitelerini de bir o kadar etkili ve verimli bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemizde sizlere mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Tamam
Privacy Policy